Flyg som en örn

Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Han har både skrivit en guidebok om naturreservatet, gjort en grundutredning för Länsstyrelsen samt jobbat som naturbevakare i området. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.

Text – Tomas Staafjord

Från Vitnjulstugorna kan man snedda upp mot Frámaktjåhkkas östra kant. Där landskapet kröker med älven. Med mäktig utsikt över Framakselet i Vindelälven får man en hisnande känsla av landskapets storlek. Älven ringlar där nere, höjderna in mot Ammarfjället är tydliga, Björkfjällets storhet uppfattas och långt i väster finns Norge och Atlanten. Lasse Strömgren tog med mig hit flera gånger. Han ville dela med sig av platser som betydde något extra. En gång såg vi en havsörn från observationsplatsen. En seglande planka 500 meter upp i luften från älvselets lugna vatten. Vi satt på samma nivå och bara njöt av den stilla flygupplevelsen.

”Jag längtar nu efter nya färder i detta jättelandskap”

Jag försöker förstå något av landskapen som inramas av Vindelfjällens naturreservat. Det har jag försökt under många år, som naturbevakare och förvaltare och i olika projekt. Jag längtar nu efter nya färder i detta jättelandskap. Om några år är min dröm att bo där en tid.

Flyg som en örn över 565 000 hektar

I ett kortare kåseri om Vindelfjällens naturreservat måste flera landskapstyper och jättelika arealer behandlas. Tänk dig att du seglar över området, såsom havsörnen gjorde. I dag är ca 565 000 hektar registrerade på reservatet och området växer, för varje inventering som genomförs i dess östra utkanter. Tillsammans med andra skyddade skogar och fjäll skulle området likna en stor amerikansk nationalpark på över 1 miljon hektar. Vindelfjällen, Laisälvens fjällurskog och Nasafjäll, Storblaiken, Norges Saltfjellet och Svartisen nationalpark tillsammans skulle få de mest svårflörtade resenärerna att välja detta resmål. Från Atlantens saltstänkta tångbälten till Storblaikens tjäderbetade gammeltallar, kan vandraren ströva i väst-östlig riktning i veckor. Sträckan är drygt 20 mil.

Naturen är ett Biosfärområde

Ja, ja, nog med storhetshets med det skyddade området. Fokus på Vindelfjällens naturreservat. Ett så stort fjällområde innehåller naturligtvis oändligt med naturtyper, formationer och arter. Massiven Norra Storfjället och Ammarfjället är centrala och högalpina delar av reservatet. Artfjället, Guvverte, Buorguketjåhke och Björkfjället är andra betydande fjällmassiv. Med en översiktlig karta förstår man att det alpina fjällandskapet är integrerat med vattendrag, stora sjöar och våtmarker. Vindelälven är en av våra nationalälvar och ger även reservatet en unik status som ett av världens biosfärområden.

Men faktum är att det som för tillfälliga resenärer kan vara en vildmark, är en kulturmark. Allt beror på betraktaren och upplevelsen. Det som verkligen återstår att beskriva är områdets sammanhållna arkeologi och kulturhistoria efter de människor som bott här sedan istiden och som alltjämt bor här. Vidare återstår en stor naturvårdsinsats att göra för att återigen ha häckande fjällgäss i området. Sannolikt måste både ostörda myrar och sjöar skyddas från besökare och predatorer samt kanske också biotopvård genomföras.

”Drick kallkällevatten och öppna dina sinnen”

Havsörnen seglar ur horisonten vid Framakselet i Vindelälven. Ammarnäs ligger 3 mil nedströms och det är lättgånget. Jag har hunnit förr. Mitt råd till dig är att hitta egna platser. De som talar till dig. Som Mikael Vinka säger; ”Drick kallkällevatten och öppna dina sinnen”. Snart nog kommer detta enorma naturreservat bli en del av din egen berättelse och en del av ditt imaginära landskap.

Hoppas vi träffas under färd i Vindelfjällens naturreservat.

Hälsningar Tomas Staafjord

Få tips om naturen

Naturum Vindelfjällen Hemavan är starten på ditt fjälläventyr. Lär dig mer om naturen och få tips från föreståndarna.

Hitta i Naturkartan

Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.