Naturum Vindelfjällen Hemavan

Läs, lyssna, lukta och känn dig fram till Vindelfjällens natur och kultur.

Logga naturum Vindelfjällen Hemavan

Kunskap för alla

Naturum är porten till Vindelfjällen. I naturum får du veta mer om de djur och växter, den geologi och kulturhistoria som format området.

Utbildad personal möter dig med stor kunskap, tips om vandringar och praktiska råd.

I naturum finns utställningar som passar hela familjen. Du kan också gå en guidad tur i utställningen.

Här arrangeras temakvällar, filmvisningar, föreläsningar och barnaktiviteter. Många av aktiviteterna är utomhus. Du kan också följa med på guidade turer i Vindelfjällens naturreservat.

I naturums läshörna finna all tänkbar litteratur om Vindelfjällen. Böcker, kartor och souvenirer finns till försäljning.

Gratis inträde!

Välkommen in för att se den nya utställningen!

Vi har öppet

28 augusti–1 oktober

Måndag och onsdag–söndag 9.00–16.00

Stängt torsdag 7 september pga en större bokad grupp.

Lördag 9 september: 50-årskalas på naturum! Vi bjuder på fika.

För 50 år sedan invigdes Sveriges första naturum. Det uppmärksammas runt om i landet den 9 september. Västerbottens första naturum invigdes 1984 i Ammarnäs. I Hemavan öppnade naturum 2004.

Naturum 50 år på Naturvårdsverkets hemsida

”Våra ovälkomna gäster”

Under sommaren har vi en tillfällig utställning om invasiva arter i Sverige


Välkommen!

Naturum i Hemavan är öppet från mitten av februari till slutet av april, från veckan efter midsommar till slutet av september samt en del helger under hösten.

Följ gärna Vindelfjällens Facebook-sida

Vid naturum Vindelfjällen Hemavan ligger Fjällbotaniska trädgården med hundratals växter. Trädgården är en av Sveriges högst belägna botaniska trädgårdar och en av världens nordligaste. Trädgården är tillgänglighetsanpassad och 400 meter grusad gång tar dig runt i trädgården.

De stora klimatskillnaderna mellan trädgårdens öst- och västsida gör det möjligt att odla såväl värme-krävande sydbergsväxter som högalpina arter.

Fjällbotaniska trädgården är alltid öppen med fri entré men du kan också följa med på en guidad tur. Guidade turer i trädgården hålls två gånger per dag under sommaren (om trädgården blommar). Grupper kan boka in en visning även under andra tider. Kostnad 60:-/person. En gång i veckan kan barnen även gå med på en egen tur med insektstema. Kostnadsfritt.

Naturstigar och kultur/fikaplatser

Inom trädgården finns också naturstigar och en slåttermyr med en lada från 1870-talet.

De senaste åren (2020-23) har trädgården renoverats och utökats:

En nyhet är humlans stig. Här kan barnen ta sig runt i humlans värld. Alla odlingsytor har även renoverats. Varför inte göra ett besök på den nyanlagda ängsterrasen och avnjuta din fika med utsikt över Hemavan och deltalandet. Under 2024 erbjuds mycket nytt i trädgården.

På tal om fikaplatser. På en höjd vid trädgården finns en fikaplats med torvkåtor du kan kika in i och milsvid utsikt över omkringliggande fjäll.

Kungsleden öster om naturum tar dig till Fjällbotaniska på några minuter. När naturum är öppet kan du ta hissen upp till trädgården.

Om du vill stödja arbetet med trädgården kan du bli medlem i fjällbotaniska trädgårdens vänner. Mer info finns på föreningens facebooksida.

Brudkulla.

Modovägen 5
920 66 Hemavan

Naturum ligger vid Kungsledens, Drottningledens och Lapplandsledens starter.

Parkering för många bilar finns framför naturums byggnad. Här finns också plats för buss.

Entrén till naturum är tillgänglig.

Naturum har också en tillgänglig toalett.

När naturum är öppet kan du ta hissen upp till Fjällbotaniska trädgården. Medhjälpare behövs om man ska till fjällbotaniska trädgården, när du ska lämna hissen på övre våningen finns en hög tröskel. Vid behov fråga personalen för assistens.

Här hittar du länkar till olika publika transporter.

Kollektivtrafik i Västerbotten

Regional kollektivtrafik

Flyg

Flygplats i Hemavan

Andreas Karlsson, naturumföreståndare i Hemavan

Fjällrävar.

Aktuellt om stugor, leder och broar

  • Ny bro på plats efter leden från Syterbäcken/Klippen till Kungsleden

    Den förra bron åkte med i en störtflod förra hösten när bäcken gröptes ur. Nu har Länsstyrelsen byggt en ny, ännu rejälare balkbro på platsen.

  • Nya broar vid Tärnasjön – Kungsledens dragning justerad

    Länsstyrelsen har under några år arbetat med att byta ut och justera placeringen på broarna vid Tärnasjön efter Kungsleden.

Kungsleden

Vindelfjällens mest kända led börjar i Hemavan för att passera Ammarnäs och sedan vidare mot Sarek. 78 km vandring läser du mer om här.

Hitta i Naturkartan

Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.