Vanliga frågor & svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får av besökare i Vindelfjällens naturreservat.

Fjällvett

När du beger dig ut i reservatet kan det vara bra att tänka på dessa punkter:

 • Det är förbjudet att skräpa ner i naturen – plocka upp ditt skräp och ta med det till närmsta soptunna efter din tur.
 • Tänk på att mobiltäckningen till största delen inte finns alls, alla mobilabonnemang fungerar olika eller inte överhuvudtaget. Vissa stugor har nödtelefoner och stugvärdarna kan oftast tipsa var det finns täckning i området.
 • När du behöver uträtta dina behov i naturen, kom ihåg att gräva ner allt. Toalettpapper eller avföring på fjället är inget någon vill se eller ha med i sina semesterbilder. Det finns små lätta spadar som passar att bära med sig eller så kan du täcka över med sten.
 • Har du hund – håll den kopplad. Då skrämmer den inte vilda djur.
 • Gå aldrig rakt emot betande renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
 • Erbjud nya gäster att sova i sängarna i stugorna om du redan sovit en natt.
 • Var beredd på oväder och kyla, även på sommaren och vid kortare utflykter. Låt vädret styra turen och välj rätt utrustning.
 • Vandra inte utan karta, följ med på kartan så att du vet var du är.
 • Tänk efter en gång till om du ska gå över toppar, särskilt Norra Sytertoppen. Fjället är väldigt väderutsatt och svårorienterat i sämre väder. Det ska vara stadigt och stabilt väder med bra sikt och inte så mycket vind. Du bör även ha bra utrustning vid en sådan topptur.

Vanliga frågor och svar

Ja, men det gäller att du ständigt har uppsyn över din hund. Håll hunden kopplad så att den inte stör renar eller vilda djur.

Den värdefulla naturen i ett naturreservat skyddas med regler om vad du får och inte får göra. Reglerna är olika för varje naturreservat men det kan handla om att du inte får avverka, jaga, fiska, tälta eller t.ex. ha din hund lös. Vad som gäller varierar mellan olika reservat, bland annat beror det på områdets karaktär och vilka natur- och friluftsvärden som ska skyddas.

Praktisk information om stugor längs Vindelvaggileden.

Ja, karta rekommenderas alltid. Var noga med att ha den senaste versionen. Följ med på kartan så blir du inte osäker när stigen delar sig och du undviker långa onödiga omvägar. Karta är också bra om du vill göra avstickare från leden. Då rekommenderas även GPS/kompass. Fjällkartan finns även att ladda ner till mobilen men förlita dig inte på mobil täckning i naturreservatet.

Du kontaktar Ammarnäs båttaxi.

Telefon: +46(0)952-603 01 eller +46 (0)70-682 09 71

Tänk också på att att du ska ta dig från Ammarnäs till sjön Tjulträsket (8 km). Fråga om Ammarnäs båttaxi har något tips för dagen.

Det är svårt veta och säga var man har täckning med olika operatörer. Utgå från ingen eller dålig täckning ute i naturreservatet.

Nej, rastskydden är till för att rasta och bara för övernattning i nödfall. Veden är bara till för nödlägen. Rapportera till naturum Vindelfjällen om veden är slut. I rastskydden finns Vindelfjällen fjällsäkerhetskommittés nödlåda. Den får endast användas i nödsituationer. Rapportera omgående om den använts.

STF (Svenska Turistföreningen) bemannar följande stugor:

Läs mer på STF:s hemsida om när bemanning är på plats.
STF:s hemsida

STF:stugor med butik

 • Aigertstugan
 • Tärnasjöstugan
 • Viterskalsstugan

Hitta i Naturkartan

Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.

Kungsleden

Vindelfjällens mest kända led börjar i Hemavan för att passera Ammarnäs och sedan vidare mot Sarek. 78 km vandring läser du mer om här.