Den åtråvärda rödingen
Text – Sofia Johansson
Andreas bästa fiskeminne kommer från en kall dag i januari.
– Jag var med en kompis på en sjö ganska långt hemifrån. Det var smällkallt och vi hade inte fått fisk på hela dagen, berättar Andreas.
Sen när solen började gå ner lyste hela himlen upp i rosa. Trots att kompisen ville packa ihop och börja köra den långa vägen tillbaka genom fjällnatten fortsatte Andreas fiska lite till. Pimpelhålet lystes upp i mörkret av blinkpirken.
– Efter ett tag högg det och jag fick upp en röding på 2,65 kg. Ett minne för livet, konstaterar han.
– Om du ska fiska röding på sommaren måste du ha koll på islossningen. Sju till tio dagar efter att isen släppt är rödingfisket bra. Efter det går de att få två till tre veckor framåt, och sen blir det ofta för varmt i vattnet för rödingen, säger Andreas.
Om det är öring du är ute efter är det ungefär samma förhållanden, förutom att de gillar varmare vatten.
Merparten av vattnen i Vindelfjällen har fiskeförbud så det gäller att ha koll på var du får fiska och ha rätt fiskekort.
– Efter Kungsleden finns det några bra vatten som är lättillgängliga, tipsar Andreas.
Vilka favoritställen har du?
– Nä, det säger jag inte, svarar Andreas och skrattar.
Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.
Att vandra med barn
Andreas Karlsson bor med sin sambo och sina två barn på 10 och 7 år i Hemavan och de brukar ta sig ut på tur i Vindelfjällen. Här tipsar han om hur du lyckas med fjällturen med familjen.
Flyg som en örn
Med otaliga vandringar i ryggsäcken är Tomas Staafjord rätt person att introducera dig till Vindelfjällen. Här berättar han om sitt älskade Vindelfjällen.
Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar
Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.
Den åtråvärda rödingen
Andreas Karlsson gillar utmaningen med den svårfångade rödingen. – Det är mycket taktik för att lyckas. Man måste ha stenkoll på sjöarna och vart djupkanterna är, berättar Andreas.
Vindelfjällen genom sökaren
Bea Holmberg är frilansfotografen från Umeå som mer än gärna ger sig ut på det oplanerade äventyret med kameran väl inpackad i ryggsäcken.