Tyvärr tror han att de samebyar som bedriver rennäring kommer att måsta sluta om utvecklingen fortsätter så här. Trots en dyster prognos är han ändå positiv och Vindelfjällens naturreservat betyder mycket för hans sameby.
– Det är en fristad för oss, helt klart, konstaterar han.
Tobias menar att bland annat föreskrifterna gör det lättare för samebyn att verka inom reservatet.
– Vi har inte lika hög belastning på diverse samråd med exploatörer som vi har på andra ställen utanför reservatet, och det underlättar för oss väldigt mycket, menar Tobias.
När reservatet bildades 1974 var det främst för att skydda området mot exploateringar av bland annat Vindelälven. Redan då förstod man hur viktig naturen är för både människor och djurliv, och måste få fortsätta vara för kommande generationer.
Fjällforskning från 60-talet lever vidare i Ammarnäs
LUVRE-forskarnas bas i Ammarnäs har stadiga rötter bakåt i tiden.
En renägares vardag i Vindelfjällen
Trots att Tobias Jonsson varit renskötare i hela sitt liv ser han inte sig som fullärd. Området som han verkar i är enormt, det sträcker sig över sju kommuner och en bit in i Norge. Ett av samebyns viktigaste områden är Vindelfjällens naturreservat.
En naturbevakares vardag
Järvspillning, nödved och oväder – det kanske låter som kärva komponenter i mångas öron. För naturbevakaren Mattias Oskarsson är det här standarden på sin arbetsplats.