Bland fjällsippor och toppar – naturum tipsar

Ludmilla Wieslander jobbar året runt som föreståndare på naturum Vindelfjällen Ammarnäs. Hon vägleder turister med utgångspunkt från naturums lokaler, mitt i Ammarnäs. Läs om den forna Lundabon som förälskade sig i fjällen.

Text – Sofia Johansson
Foto – Swedish Lapland

Ludmilla (Milla) flyttade från Lund till Ammarnäs 1987. Hon har jobbat på naturum och turistbyrån sedan 2001. Första gången i Ammarnäs följde hon med en kompis som skulle flytta upp.

– Du är inte klok, ska du flytta till en lite fjällby 150 mil från Lund, var min kommentar, säger hon och skrattar.

Milla följde med för att dokumentera vännens flytt, men blev sen kvar i byn med cirka 100 invånare. Då var tanken att hålla på med film men intresset för natur och friluftsliv gjorde att hon istället utbildade sig till biolog.

– En del kan tycka att det är lite jobbigt att Ammarnäs bokstavligen ligger vid vägens ände, men jag tycker snarare att det är häftigt, säger hon.

”Sen vill jag bo så här nära naturen också, Ammarnäs är perfekt för mig”

Livet som naturumsföreståndare

Naturums guidade turer kring Ammarnäs handlar om allt från fjällets blommor till kultur och historia.

– Jag har lärt mig att vara ödmjuk inför jobbet, trots att jag jobbat länge finns det alltid de som kan mer än jag och då får man passa på att lära sig, säger Milla.

Det bästa med att jobba på naturum är kombinationen av natur och människor.

– Jag gillar att få människor att våga sig ut, det ger mig en bra känsla. Sen vill jag bo så här nära naturen också, Ammarnäs är perfekt för mig, säger hon.

Fokus på naturen

Ingen sommar utan fjällvandring för Milla. På fritiden har hon ingenting emot att vandra ensam.

– Jag blir mer närvarande och uppmärksam på allt runt omkring mig när jag går själv, menar hon.

Naturums guidningar hålls ofta i närområdet kring Ammarnäs, men när hon vandrar på egen hand blir det längre turer.

”…kanske vårt mäktigaste fjäll”

– Ammarfjället eller Ammarmassivet med Suvlåjvvie längst till vänster i bild och Stuvbiebákttie till höger är mäktiga fjäll, säger Milla.

Stuvbiebákttie betyder brant bergvägg på samiska. Myrområdet som syns i förgrunden är Mársevággie fågelskyddsområde. Ammarfjällets högsta topp heter Rierruogájsie och mäter 1 611 meter över havet. Nedanför den branta östsidan ligger Ammarglaciären.

– Det är cirka 30 kilometers vandring enkel väg till toppen av Rierruogájsie. Enklaste vägen upp går längs Salvijukkes dalgång och vidare mellan Vijágájssie och Jieŋjame. Det är en tur som kräver mer fjällvana, bra väder och planering, berättar Milla.

Isranunkel – en sällsynt tålmodig växt

Går du upp till toppen av Äivesåjvvie kring juli-augusti kan du med lite tur få se isranunkeln blomma vid snölegorna.

– Oftast blommar isranunkeln i början av augusti. Den växter på högst höjd av alla blommor i hela Norden och det är en växt som både är snabb och långsam, säger Milla.

Blomman måste vara snabb eftersom växtplatserna kan vara snötäckta tio månader av året. Isranunkeln slår ut på bara några dagar för att den ska hinna sätta frö innan snön faller igen. Den långsamma blomman kan ta upp till sju år på sig att utveckla en ny blomknopp. När blomman slår ut har knoppen varit beredd under snön hela vintern.

Milsvid utsikt

Milla tipsar om att det finns en fin vandring från Aigertstugan till toppen av Stuor-Ájgart. Här är både utsikten och floran något utöver det vanliga.

– Utsikten är hissnande, det suger till i magen även om man inte står vid ett stup precis. Vid bra väder ser man ända bort till Sytertopparna, säger Milla.

Från toppen kan du också se ner i Tjulträskdalen och ända bort mot Ammarnäs. Är du intresserad av växter kan du bland annat spana efter fjällsippor som blommar i början av juli.

”Vi hjälper gärna till att göra din vandring så bra som möjligt”

Att tänka på innan vandringen

Att vandra i Vindelfjällen kan antingen kräva mycket planering eller bara ett par sköna skor och lite fika i ryggsäcken. Allt beror på vilken typ av tur du gör. Millas tips är att kontakta naturums guider för att få lite koll på hur vädret har varit och om det är något särskilt man behöver känna till.

– Vi hjälper gärna till att göra din vandring så bra som möjligt. Vi har bra kännedom om området och kan ge tips på sevärdheter och vägval, säger hon.

En minnesvärd topptur

Milla har gjort många vandringar i Vindelfjällen. En av många minnesvärda upplevelser var när hon för första gången vandrade en tredagarstur själv.
En fjällvandring som avslutades med en efterlängtad topptur till Suvlåjvvie.

Vid foten av Suvlåjvvie satte hon upp tältet och på kvällen gick hon upp mot toppen. Jag var lite orolig att jag inte skulle hinna upp innan det blev mörkt men ville passa på medan vädret var bra. Väl uppe träffade jag lite oväntat en familj som satt och åt middag. Då hade jag inte mött en enda människa sedan jag startade över ett dygn tidigare. Det var trevligt och vi gjorde sällskap ner längs ravinen Tjiebietgårssa.

– Det är nog en kombination av olika saker som gör en fjälltur mer minnesvärd en annan säger hon. Just där och då var det frihetskänslan, utsikten, utmaningen, det oväntade mötet och vädret förstås.

Utforska Ammarnäs närleder

För dig som vill göra dagsturer kring Ammarnäs finns många möjligheter. Ammarnäs närleder är upplagda som rundturer med start och mål i Ammarnäs. Ett exempel är vandringen till Örnbo, den nu nedlagda fjällägenheten där det bedrevs jordbruk fram till mitten av 1900-talet. Idag är gården ett statligt byggnadsminne.

Ammarnäs närleder på Naturkartan

Naturum vägleder dig ut

Upptäck naturen på ett annat sätt. Naturum Vindelfjällen Ammarnäs erbjuder aktiviteter och guidningar.

Hitta i Naturkartan

Naturkartan är en digital friluftsguide där du hittar naturreservat, leder, stugor och rastplatser. Ladda ner appen utan kostnad eller besök Naturkartans hemsida.