När är det bäst tid att vandra i fjällen?

Bästa tiden för vandring är nog personligt vad man föredrar. Efter midsommar i juni har stugor och fjällstationer i väglöst land öppnat, de håller öppet till ungefär mitten av september. Försommaren har fina ljusa nätter och det börjar blomma på fjället men med värmen kläcks även myggen. I slutet av juli och början av september är det flest vandrare. I början av september slår första frosten till och fjället färgas i gult och rött, på högre höjd kommer även den första snön.

Oavsett vilken tid man väljer att vandra så är det viktigt att ta reda på om snön verkligen smällt undan och vårfloden sjunkit. Det skiftar från år till år, vissa år kan snön ligga kvar ända fram i juli längs vandringslederna. Vissa år kommer snöfallet tidigt i september och man får vara beredd på kalla nätter.

 

Hur kan jag förbereda mig inför en fjälltur?

Fjällsäkerhet

På Fjällsäkerhetsrådets hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig inför din fjälltur. Med rätt kunskap om hur du och din utrustning fungerar gör fjällupplevelsen säkrare. Om olyckan är framme så är det bra att veta när du bör ringa efter fjällräddning och hur du gör.

Nedan finner ni Fällsäkerhetsrådets tips för en säkrare vistelse i fjällen.

Kompass på karta.

Att använda karta och kompass är fortfarande det säkraste sättet att hitta rätt i fjällen.

Fjällsäkerhetsrådet

Hur ser ledmarkeringar ut?

Hur ser ledmarkeringar ut längs de statliga lederna i Vindelfjällen?

Sommarleder för vandring är markerad med orange färg på träd eller stenrösen. Vinterleder för skidåkning är markerad med röda träkryss. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren. Orange färgmarkering finns direkt på kryssmarkeringens stolpar när sommarled och vinterled följer samma sträckning.

Efter leden finns också blå vägvisningsskyltar. Tänk på att kartor som visar leder är en färskvara, leder kan rivas eller nya kan komma till.

Nedan ser du några exempel hur det kan se ut.

Här ser vi en vinterled på fjället med röda ledkryss.

Vid dubbla kryss på en och samma stolpe betyder det att leden ändrar riktning alternativt delar på sig.

Man på skoterled vid skoter håller i plogkäpp.

Vid rikliga snömängder så kompletteras ledkryssen med reflexkäppar.

Passager över is längs vinterled markeras med reflexkäpp när den bedöms säker att färdas på. Tänk på att isförhållanden är föränderliga och man färdas på egen risk, håll dig uppdaterad om isläget.

Två vandrare vandrar mot en målad sten. I bakgrunden snötäckta fjäll.

En sommarled med orange färgmarkeringar på tex rösen eller träd.

rött ledkryss med orangemarkering på stolpen

När vinter och sommarled följer samma ledsträckning kan det se ut så här.

Var får man tälta?

Så länge du följer naturreservatets föreskrifter så får du tälta överallt.

Föreskrifterna i Vindelfjällens naturreservat hittar du här

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Allemansrätten fungerar om alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt just här och nu, genom att läsa landskapet och bedöma situationen. 

Du kan läsa mer om allemansrätten här

Kontakta Fjällbotaniska trädgården

E-post: fjallbotaniska@gmail.com

Öppettider och program på naturum i Ammarnäs

Följ gärna Vindelfjällens Facebook-sida här får du mer detaljerad information om naturums aktiviteter

Öppettider sommaren 24 juni -17 aug 2024

Måndag9.00–11.00 och 12.00–17.00
Tisdag     9.00–11.00 och 12.00–17.00
Onsdag 9.00–11.00 och 12.00–17.00, kvällsöppet 19.00-21.00 – se föredrag
Torsdag9.00–11.00 och 12.00–17.00
Fredag   9.00–11.00 och 12.00–17.00
Lördag   9.00–11.00 och 12.00–17.00
Söndag9.00–11.00 och 12.00–17.00

Sommarsäsong: 24 juni – 17 augusti

Höstsäsong: 20 augusti – 22 september samt prel. 7-18 oktober

Dagliga aktiviteter i naturum

Guidning i utställningen dagligen kl. 13.00 eller efter förfrågan (ca 20 min)

Aktiviteter under sommarsäsongen 1 juli – 17 augusti

Preliminärt innehåll se nedan.

Måndag
Tisdag     
OnsdagFöredrag kl. 19.30 – ca 20.30
TorsdagBarnaktiviteter kl. 10.00-11.00
Fredag   Guidningar (starttid: se under respektive guidning nedan)
Lördag   
Söndag
Nedanstående är enbart en preliminär planering och kan komma att ändras.

Föredrag – onsdagar

3/7 Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka för boende och besökare

Visste du att Sverige har sju Unesco utsedda test- och modellområden för hållbar utveckling? Vindelälven-Juhttátahkka är ett av dem. Varje biosfärområde är unikt! Vad är Vindelälven-Juhttátahkka och vad är nyttan? Hur kan jag som boende eller besökare engagera mig? Varmt välkommen så berättar Ann-Kristine Vinka, Koordinator/verksamhetsledare, mer

10/7 Samiskt liv i 1900-talets början.

Robert Lundgren var same och fotograf och dokumenterade livet längs Vindelådalen under de första decennierna av 1900-talet och eftersom de flesta vid den tiden var samer kan vi ta del hur ett samiskt liv kunde te sig vid den tiden. Till vardag och till fest. Jan-Åke Olofsson (barnbarn till Robert Lundgren) visar bilder och berättar.

17/7 Fjällräv i Vindelfjällen: forskning och åtgärder under fyra decennier.

Svenska fjällrävsprojektet presenterar en tidsresa över fyra decenniums fjällrävsarbete med fokus på Vindelfjällen.

24/7 Visste du att det finns fladdermöss i Ammarnäs?

Länsstyrelsen håller på att kartlägga fladdermössens förekomst i Västerbotten och Ammarnäs är en av platserna som undersöks. Vid forskningsstationen sitter en inspelningsapparat för ultraljud varje sommar och under 2023 gjordes en mer noggrann undersökning om fladdermössen i och omkring Ammarnäs av Lunds universitet och Luvre-projektet. Allt detta och mycket mer kommer Michael Schneider, fladdermusexpert på Länsstyrelsen, att prata om i sitt föredrag. Efter föredraget beger vi oss till Akkatjärnen och försöker att se och höra fladdermössen som jagar där och som inte bor långt därifrån. Kläder efter väder.

31/7 Filmvisning- Avtryck

Vad kan en människa göra? Vad kan en grupp människor göra? Vad vill vi lämna efter oss? En personlig och poetisk skildring av vad det innebär att med öppna ögon vara människa i miljökrisens tid. En film av Mattias Olsson producerad av Campfire Stories i samarbete med svenska Omställningsnätverket, (75 min)

7/8 Fjällens fåglar – hur går det för dem och vart flyttar de på vintern?

Martin Green, LUVRE och Svensk Fågeltaxering, berättar om hur det gått för fjällens fåglar under de senaste årtiondena med lite särskilt fokus på Vindelfjällens fåglar. Hur kommer de att klara sig i en allt varmare värld? De flesta fåglar som häckar i fjällen spenderar större delen av året någon annanstans. Med hjälp av ny teknik har de fascinerande flyttningsresorna för en del av dessa arter kunnat följas mer i detalj. Martin berättar mer om följningar som gjorts av fåglar som häckar i Vindelfjällen.”

14/8 Renskötsel i framtidens klimat

Vad händer med våra fjäll i framtiden? Hur kan renen överleva i ett förändrat klimat? Grans sameby har tagit fram en klimat- och sårbarhetsanalys med scenarier om hur det förändrade klimatet påverkar samebyns renskötsel idag och i framtiden. Anna-Marja Kaddik berättar om renskötselns förutsättningar och anpassningar till det förändrade klimatet.

Barnaktiviteter – torsdagar

(OBS! Barnaktiviteter förhandsanmälan per telefon eller vid disken senast onsdag kl. 16.00)

4/7 Blommor – färg och form

På ett lekfullt sätt lär vi oss känna igen olika blommor, och skapar konstverk med hjälp av dessa.

11/7 Fjärilspyssel

I naturums närområde skapar vi fjärilar, och lär oss om fjärilens livscykel. Vi är inne om det regnar.

18/7 Lupptäcksfärd

Vilka smådjur gömmer sig runt naturum? Vilken nytta gör de? Följ med på lupptäcksfärd! Vi tar med oss håvar, sugsnablar och luppar för att upptäcka och undersöka vilka insekter som vi kan hitta.

25/7 Under vattenytan

Håva med naturum! Vi går till Akkas tjärn och ser vad vi hittar under vattenytan.

1/8 Barkbåtar och vattenhjul

Vattnets kraft. Vi går till bäcken vid Akkas tjärn där vi bygger vattenhjul av äpplen och båtar av bark. Vattenhjul och båtar testas i bäcken.

8/8 Laga mat ute

15/8 Det ska vara lätt att göra allemansrätt

Naturums guidningar – fredagar

5/7 Norra Norrlands trädgårdshistoria (plats: Blomsterlottas trädgård kl.12.00 – ingen förhandsanmälan)

I Norrland fick trädgårdar, för nytta och nöje, ett senare genombrott än i övriga landet. Vad berodde det på och hur gick det egentligen till när vi började plantera mera här uppe? Kom och lyssna till byggnadsantikvarie Pernilla Lindström, från Skellefteå museum, som berättar om odlingspropaganda, envisa norrlänningar och exotiska likväl som mer lokala blomster, från forntid till nutid.

(OBS! Följande guidade turer har förhandsanmälan till naturum per telefon eller vid disken senast torsdag kl. 16.00)

12/7 Blomsterfjäll – Årijele Biergienas

I de lite kalkrikare områderna i Ammarnäs trivs fjällsippan, och därför går denna blomstervandring till fjället Årijele Biergienas. En lite mer utmanande heldagstur, där vi förhoppningsvis hittar fjällsippor och andra fjällblommor.

Vi gör två längre stopp under turen, för lunch och fika som ni själva tar med. Tänk på att vädret kan ändras snabbt uppe på fjället, därför är det bra att ta med regnkläder och vattentåliga skor, även när det är soligt.

19/7 Naturpromenad längs Tjulån (kokar kaffe vid vindskyddet)

Följ med på en härlig naturpromenad genom fjällbjörkskogen längs Tjulån. Vi pratar om naturen vi ser och hör längs med vägen, och om interaktionen mellan människa och natur. Vi samlas på naturum och samåker till Valdemars, där vi går Tjulåleden tills vi når vindskyddet. Väl framme kokar vi kaffe (som vi såklart bjuder på) – den som vill har med sig eget fika! Turen tar max 3 timmar tur och retur (från det att vi går från Valdemars).

26/7 Karsbäcken – kaffe med dopp (naturum bjuder på kaffe och kaka, den som vill kan ta ett bad)

Samling på naturum kl. 10.00 för samåkning. Ta gärna med eget fika, badkläder och handduk.

Vi går uppströms Karsbäcken. Det är blockig och stenig terräng som kräver god balans och höga knälyft. Vandringskängor med stöd för vristen rekommenderas. (tid: 2-3 tim)

2/8 Till Rödingvik genom högörtsbjörkskog

Följ med på en kulturhistorisk tur till nybyggarvistet Rödingvik i ett område som för 100 år sedan var en centralpunkt i Tjulträskdalen. Vi samlas på naturum 10.00 för samåkning till Tjulträsket, där vi börjar vår vandring mot Rödingvik. Påvägen dit går vi genom högörtsbjörkskog, där det ofta är blött, så vattentåliga skor rekommenderas. Ta med egen lunch och kläder efter väder. Turen tar 4-5 timmar.

9/8 Fjälltur med Samuel Vinka från Ammarnäs Värdshus

Njut av fina vyer och lär dig mer om samisk kultur, växter och örter. Ta med matsäck och kläder efter väder. Samåkning från naturum (till Tjulträsket). Samling vid naturum kl. 09.00. Turen tar ca 6-7 timmar.

16/8 Tallskogen och Guoletsbäckens vattenfall – en guidad tur med Ethel Åberg från Lapland Hike

Guidningar av lokala guider

Även i år kommer naturum erbjuda guidningar av lokala guider. Alla datum och innehåll är inte spikat.

11/7 Sinnevandring i fjällnatur – guidad tur med Ethel Åberg från Lapland Hike, kl. 13.00-16.00

Sinnevandring i fjällnatur är vad det låter som, en vandring där du får använda dina sinnen: syn, hörsel, känsel, lukt och smak.

Preliminärt i augusti – Dávtá, en vandring genom samisk kulturhistoria med Marja Skum  

Heldagstur från Biergienas till sjön Dávtájávrrie där Marja lagar lunch av lokala råvaror. (Bokas vid anmälan och kostar XXX kr).

Öppettider och program på naturum i Hemavan

Öppettider från och med 24 juni – 1 september (OBS Stängt tisdag den 25/6 pga personalutbildning!)

Måndag9.00-17.00. Guidade turer i fjällbotaniska trädgården kl 10 och 16 (till och med 11/8)
Tisdag     9.00–17.00
Onsdag9.00–17.00. Guidade turer i fjällbotaniska trädgården kl 10 och 16 (till och med 11/8)
Torsdag9.00–17.00. Upptäck grottor kl 10 (4/7-17/8). Från 7 år
Fredag   9.00–17.00.
Vi lär oss om naturen. Häng med och upptäck! Rekommenderat för barn ca 4-7 år kl 14 (till och med 23/8).
Guidade turer i fjällbotaniska trädgården kl 10 och 16 (till och med 11/8)
Lördag   9.00–17.00. Upptäck grottor kl 10 (4/7-17/8). Från 7 år
Söndag9.00–17.00. Guidade turer i fjällbotaniska trädgården kl 10 och 16 (till och med 11/8)
I september har vi öppet onsdag-söndag och måndagar kl 9-16.

Mer information kommer här och på Instagram och Facebook.

Välkommen!

Naturum i Hemavan är öppet från mitten av februari till slutet av april, från veckan efter midsommar till slutet av september samt en del helger under hösten. Du kan även kontakta oss utanför våra öppettider via mail eller telefon. Vi svarar under kontorstid, helgfria vardagar.

Följ gärna Vindelfjällens Facebook-sida

Artfjället — ett kalvningsland

Från mitten av april till sista juni samlas kalvande renar på Artfjället. Besök därför andra platser under denna tid.

Artfjället är ett mycket viktigt område för renarna under deras kalvningsperiod. Det är hit vajorna kommer för att föda sina kalvar.

Samebyn Ubmeje Tjeällddie samlar huvuddelen av de kalvande renarna på Artfjället. Därför är området mycket känsligt för störning. Det finns flera andra lättillgängliga fjällområden i närheten som du kan besöka under den här perioden för att inte störa renarna.

Att Artfjället ska vara ett lugnt och tryggt kalvningsland utan störning är en överenskommelse mellan rennäringen och turismnäringen där målet är att gynna alla parter. Det är därför viktigt att överenskommelsen följs.

Hundar
Lösa hundar uppfattas ofta som ett hot av renarna. Håll alltid hunden kopplad när du åker skidor eller färdas på fjället.

Skidåkare
Skidåkare riskerar att skrämma renarna. Som skidåkare glider du ofta tyst fram och hinner komma nära renarna innan de upptäcker dig. Om renarna störs under under kalvningsperioden kan vajan och kalven splittras. Kalven får mycket svårt att överleva om inte vajan hittar den igen.

Friluftsliv
Hemavan växer kraftigt, både med antal besökare och antal bostäder. Intresset för toppturer på orörda fjällvidder har aldrig varit större. Det här märker de renskötande samerna av, särskilt vid kalvningen. Därför är Artfjället fredat som kalvningsland.

Stabre rastskydd


Stabre rastskydd ligger med utsikt över Sytertopparna och Tärnaglaciären.

Stabre rastskydd på Naturkartan

Mer om rennäring

Om rennäring på samer.se

Om rennäring på sametinget.se