Just nu i Vindelfjällen

17 april

Salviejuhka får ny bro

Nu är den på gång. Den nya bron över nedre delen av Salviejuhka. Bron ligger längs leden som går norr om Tjulträsken, mellan Servestugan och Ammarnäs.

10 april

Fjällvädret är varierande

Det är inte alla dagar det är vackert väder i Vindelfjällen. Såhär såg det ut vid Aigertstugan, längs Kungsleden, idag.

3 april

Fjällrävar som klarat vintern

Länsstyrelsens naturbevakare har fyllt på mat, till fjällrävarna, i foderautomaterna i Vindelfjällen. De rapporterar att de sett rävar på lyorna, så åtminstone några verkar ha klarat vintern. Nu håller vi tummarna för ett lämmelår.

29 mars

På Långfredagen rekommenderar vi en skidtur i skogen.

Vind i kombination med snöfall på kalfjället, Södra Lapplandsfjällen. Under fredagen blåsigt med hård ostlig vind, tillsammans med snöfall. Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället.

15 mars

Nu river vi bron över Salviejuhka inför byggande av ny.

I veckan har Länsstyrelsen börjat riva bron över Salviejuhka, längs leden mellan Ammarnäs och Servestugan vid Tjulträskens norr strand. Så snart bron är riven kommer det att byggas en ny. Redan nu i vinter.

12 mars

Köra hundspann

Ett av många trevliga sätt att ta sig fram på, i Vindelfjällens naturreservat, under vårvintern.

5 mars

Ved till stugorna

Nu fyller länsstyrelsens anläggningsgrupp på veden till stugorna i Vindelfjällen. Våra gäster kapar, klyver och bär själva in ved till nästa gäst i stugan.

På bilden: Vedförvaring vid  Östra Vitnjulstugan

4 mars

Sportlov i Vindelfjällen!

Sportlovsvecka 10

Välkomna till Vindelfjällen: Idre, Norra Hälsingland, Norrbotten, Jokkmokk, Jämtlands län, Västerbotten, Västernorrlands län

Källa: https://skollov.nu/sportlov/

27 februari

Naturum Vindelfjällen i Ammarnäs öppnar

Sportlovsvecka 9

Välkomna till Vindelfjällen! Dalarnas län, Gnesta, Gotland, Stockholms län, Södra Hälsingland, Värmlands län, Västmanlands län, Älvkarleby

(källa: skollov.nu/sportlov)

20 februari

Naturum Vindelfjällen i Hemavan öppnar

Vecka 8, Sveriges vanligaste sportlovsvecka. Välkomna till Vindelfjällen! Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Södermanlands län, Uppsala län, Örebro län, Östergötlands län. (källa: skollov.nu/sportlov)

6 februari

Årets ledsäkring är påbörjad
Den 6 februari påbörjade Länsstyrelsens naturbevakare det omfattande arbetet med att säkra vinterlederna i Vindelfjällens naturreservat.

17 september

STF stänger stugorna för säsongen

Söndagen den 17 september stänger STF stugorna längs Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs för säsongen. De öppnar åter den 3 mars 2024.

7 september

50-årskalas på naturum lördag den 9 september

För 50 år sedan invigdes Sveriges första naturum. Det ska vi fira på naturum Vindelfjällen i Ammarnäs och Hemavan.

29 augusti

Det är ett fint svampår i Vindelfjällen. På hösten går renarna gärna ner i skogen för att äta svamp. Tegelröd björksopp är en av favoriterna. Även kor gillar svamp. Förr i tiden när korna gick fritt och betade i skogen så kunde de vara ovilliga att gå hem till mjölkningen när det var gott om svamp.  Svamp kallades ”Kosopp”.

9 augusti

Stormen Hans har nu också drabbat Västerbotten. Senaste dygnets oväder samt sista tidens kraftiga skyfall har orsakat höga flöden i bäckar följt av översvämmade partier längs många av Vindelfjällens leder. Det finns också en risk att omkullblåsta träd blockerar stigar.

2 augusti

Denna sommar pågår ett intensifierat arbete vid Ammarnäs forskningsstation för att kartlägga förekomsten av fladdermöss i området. Djuren studeras genom direkta observationer samt utplacerade inspelningsapparater.

29 juli

Bärtider! Det är dags att bege sig ut i skog och myrmark. Både blåbär och hjortron börjar vara redo att plockas.

4 juli

Nu har inventeringen av fjällräv börjat i Vindelfjällen. Naturbevakarna har redan sett en unge.

30 juni

En hel del snö kvar uppe på de högre höjderna. Foto taget i Ammarfjällsmassivet mot toppen Suvlåjjvie (1353 m ö.h.) den 25 juni.

28 juni

Vår duktiga entreprenör Lars-Göran Vesterlund har hunnit med att fixat till den provisoriska bron över Risbäcken vid Atostugan tidigare än planerat. Även grillplatsen och bänkbordet är tillbaka.

22 juni

Stugorna längs Kungsleden har öppnat och vandringsförhållandena börjar vara bra. Det varma vädret har satt fart på snösmältningen vilket också innebär ökat flöde i bäckarna. Det finns fortfarande mindre partier kvar med snö och detta gäller främst i Syterskalet.

Samtliga broar längs Kungsleden fungerar. Bygget av nya broar vid Tärnasjön kommer att fortsätta även denna sommar. Där det byts broar kommer de gamla ligga kvar vilket gör att framkomligheten inte påverkas.

21 juni

Ny bro vid Rävfallet klar! Bron passerar Vindelälven längs Kungsleden norr om Ammarnäs.

19 juni

Vid trädgränsen i Biergienas är det fortfarande vår.

12 maj

Råvojaurekojan är restaurerad med bland annat ny färg på sängar och golv av Tord, Peter och Niklas nu i veckan. Det finns inga madrasser så ta med liggunderlag.

12 maj

Fjällgässen har landat i Ammarnäs. LUVRE upptäckte de 2 första fjällgässen den 10 maj, 3 st den 11 maj och 5 st idag.

En fjällgås i Ammarnäs.

11 maj

Nu har majsolen satt fart på snösmältningen i fjällen. Hälsar länsstyrelsens naturbevakare.

29 april

Färska björnspår i Vindelfjällen.

Bilden visar ett tassavtryck från björn i snön. Bredvid avtrycket syns en hand för att jämföra storleken. Spåret är större än handen

28 april

Nu är nya bron över Grävnájuhka klar.

(Längs leden Kraddsele – Ammarnäs.)

20 april

Inga tranor ännu men nu börjar rapporter om vårfåglar dyka upp från Kraddsele och Ammarnäs.

Bofink, grönsiska, ringduva, steglits, sädesärla och kungsfågel i Kraddsele. Fjällvråk och överflygande sångsvan har siktats i Ammarnäs. Gräsand nedströms Vindelälven från Ammarnäs.

19 april

Töandet tar hårt på ett relativt tunt snötäcke. Vissa ledsträckor är fortfarande bra medan andra är mer svårframkomliga. Käppar som satts ut för att markera leden där stolpar har gått av börjar nu tas in på vissa leder. Bilden är från Drottningleden som delvis är utan snö.

13 april

I dagarna anländer renarna till Vindelfjällen, Ammarnäs. Vi hälsar dem varmt välkomna!

Från och med 14 april flyttar en renhjord över leden Ammarnäs-Tjulträsk-Servesjavvrie-Tärnasjön och skotertrafiken begränsas därmed.

Vänligen välj andra leder och färdmål.

Renar på vårvinterfjäll

6 april

Broarna vid Tärnasjön i Vindelfjällens naturreservat är nu lagade och öppna för användning. Lars-Göran har satt vajrarna på plats.

Hängbro med verktyg i förgrunden.

3 april

Vajrar på en bro vid Tärnasjön har lossat på grund av storm. Tor har idag stängt av bron men den kommer troligen kunna repareras under veckan. Tills vidare går det bra att ta den stakade vägen över sjön.

Bro över sjö med avstängdskylt.

3 april

Brobygget fortsätter vid Rävfallet. Traktorgrävaren och pistmaskinen är fortfarande på plats. Pistmaskinens uppgift är att motverka spår efter traktorgrävaren. Den gamla bron finns kvar till den nya är klar.
Traktorgrävare och man i Länsstyrelsens kläder.

29 mars

Tord och Niklas drar om leden vid Rävfallsstugan mot Vitnjul under tiden grävmaskinen är vid brobygget.
Ny bro bredvid en gammal hängbro.

14 mars

Grundsträskstugan är färdigrenoverad. Stugan är lyft och rätad. Stugan har en ny farstubro och nytt kaminrör. Stugan är målad invändigt och utvändigt. Och en del av köksutrustningen är ny.