KULTUR > Stugliv

Stugliv

 

Vindelfjällens naturreservat erbjuder dig väldigt många stugor och kojor att besöka i skogen och på fjället. Få saker är väl så underbart som att komma till en vacker fjällstuga. Värma stugan, laga mat och ha det skönt. 

 

Det kanske är det enkla livet som lockar. Hugga veden, tända i kaminen. Att någon natt leva så som folk levde förr. I Vindelfjällens stugor och kojor kan du känna lugnet och få lite ro i själen. Tänk att lyssna till vedspisens sprakande. Efter något dygn kommer naturens ljud dig närmare.

 

Ta dig lite tid och spänta den torra veden ordentligt. Lägg lite näver i kaminen först. Elda ur kalluften ur rökröret. Sedan in med mer näver och tunna stickor. Då ska det börja brinna. 

 

Det är till största delen den statliga naturvården som finansierar underhåll och förvaltning av dessa hus. Men vi ställer också krav på dig som besökare.

 

Att bo i en av reservatets stugor innebär ett ansvar för dig själv och för dina vänner. När du bor i stugan har du ansvar för säkerheten när du eldar exempelvis. Du måste också tänka på säkerheten för de som besöker stugan efter dig. Se till att stugan är städad, veden huggen och att köksutrustningen är diskad. En fin gest till nästa besökare i fjällstugan, är att spänta lite ved och se till att tändstickor finns och är redo. Betala din stugavgift.

 

I de stugor som finns utmed Kungsleden gäller STFs regler.

 

Om du som gäst i Vindelfjällens stugor eller kojor har svårt att förstå dessa regler eller kanske har du synpunkter på skötseln. Välkommen att kontakta reservatets förvaltare: Tomas Staafjord, 070-6051313.

 

Foto: AnnaKarin Drugge

 

 

 

Mankeforsstugan. Foto: Tomas Staafjord

 

Stugor, kojor och rastskydd i Vindelfjällen