KULTUR > Kaffekokarskola

kaffekokarskola

Kaffekokning med grovmalet kaffe över en vackert sprakande eld tillhör det centrala i att vara ute i naturen. Vad går upp mot doften av nykokt kaffe och röken som biter sig fast i kläderna?

 

Kaffekokarskolan

 

  • Att elda är en konst. Följ Inger Grundströms instruktioner.
  • När du fått fyr på elden makar du till en plats för kaffekitteln på elden. 
  • Häll vatten i kaffekannan. På vintern går det naturligtvis bra att smälta snö.
  • Tälj en pinne att lyfta kaffekannan med.
  • Ställ kaffekannan på elden med några vedträn som stöd eller håll med pinne.
  • Inom någon minut kokar vattnet. Ofta snabbare än vad man tror.
  • Några nävar kaffe och en dutt! Kaffet skall bilda en liten pyramid i kannan.
  • Koka upp!
  • Dra av kannan och klara kaffet med en skvätt vatten.
  • Drick och njut!

Plocka torra kvistar. Vedsort beroende på var du befinner dig.

 

Samla ihop kvistarna i ett knippe. Bryt dem i lämplig längd.

 

Lägg näver på eldplatsen och tänd.

 

Lägg kvistarna på brinnande näver. Fyll på.

 

När veden brinner kan kaffepannan ställas på.