Anna-Lena Axelsson skriver om en tur hon och Agneta Fries gjorde mellan Biellojaure och Forsavan i mars 2004.

 

Torsdag 4/3
Startade från vägslutet i Björkbacken vid ett-tiden. Det var -15°, sol och helt vindstilla. I sällskap med två finnspetsar skidade vi på skoterspåret mot fjällägenheten Biellojaure. Här och där längs leden passerade vi ripsnaror. På sjön var det kallare och drog lite i luften och vi följde den ruskade leden. Några skotrar hade samlats vid motsatta stranden. Förutom dessa såg vi bara en skidande göteborgska med ripsnarande sällskap. Efter en kort ståfika på sjön siktade vi så småningom stugorna i Bjellojaure. Vi knackar på i den äldre stugan där det ryker ur skorstenen, vilket visade sig vara gammstugan där vår värd Arne Eriksson tog sig en tupplur. Han hade värmt upp vår stuga, kronstugan till 34° grader och burit in både vatten och ved. Vi kände oss minst sagt välkomna. Efter en kort tur i pudersnön runt de olika husen på fjällägenheten kurade vi ihop oss i stugvärmen medan fullmånen kastade sitt blåa sken över stugorna. Efter kvällsvädret tittar vi på termometern. Det är -24° ute och + 24° inne i stugan när vi går till sängs.

 

Fredag 5/3
Det är -30° ute när vi vaknar. Vi beslutar oss för att stanna ännu en natt i den hemtrevliga stugan. Efter en lugn morgon packar vi lätta dagstursäckar och spårar över isen i riktning mot Forsavan. Renstängslet hjälper oss att hålla rätt kurs och myrarna ligger släta och fina. Pudersnön är hyfsat lätt att spåra i men det är ändå stor skillnad mot att köra på skoterspår. Ser mycket olika spår. Solen värmer när vi tar vår fikapaus och det är helt vindstilla. Efter en kopp fruktsoppa ser vi till vår förvåning två skidåkare som kommer i våra spår. De kom också från Biellojaur och hade följt i våra spår. Vi fortsätter en bit till för att spåra fram till renvaktarstugan innan vi också vänder tillbaka till stugvärmen. Härlig skidåkning tillbaka över myrarna i svagt nerförslut, med lätt ryggsäck och i redan färdiga skidspår. Vi dricker kokkaffe och äter chips vid vedspisen när vi kommer tillbaka. Efter middagen går vi över till Arne Eriksson för att betala och språkar en stund om fjäll, turer, folk och platser. Innan vi somnar hör vi på väderprognosen att de varnar för gräsbränder i södra Sverige.

 

Lördag 6/3
Agneta gick upp vid 6-tiden för att göra upp eld i kaminen. En fin morgon igen och lite varmare än gårdagen – men plötsligt börjar ett tätt snöfall. Vi befarar att våra spår ska snöa igen men det blir endast någon cm puderlätt snö och vi får återigen en solig dag. Vid åttatiden ger vi oss iväg från Biellojaur ochi spåren från gårdagen går det geschwindt. Kl 11 har vi redan fikat klart vid renvaktarstugan och börjar nu spåra i riktning mot Forsavan. Ser järvspår och kanske lospår under vår tur över sjön Tsåkajaure. På sjön Suoluolavrrie stöter vi på ett gammalt översnöat skoterspår som leder ner mot Tärnasjön. Vi följer detta i 3 km ner mot Forsavan men när det viker av norrut fortsätter vi att spåra själva. Inspekterar kungens fiskestuga (med flaggstång), kåtor och bodar medan renvaktarstugan blir varm. Smälter snö och efter en god middag storklår Agneta Anna-Lena i casino. Vi ringer hem för att rapportera läget från den vanliga telefonen som finns i stugan. Ingen täckning på mobilen. Månen lyser full medan snön smälter på spisen.

 

Söndag 7/3
Idag blåser det lite när vi vaknar men som vanligt känns det värre när man sitter inne i stugan än utanför. Det är varmare än tidigare morgnar men blå extra fungerar fortfarande bra under skidorna. Vi kommer iväg vid halv nio och följer skoterleden söderut. Anoraken och vindbyxorna är på och på vissa öppna ställen är det ett lågt snödrev. Anna-Lena känner sig lite krasslig så Agneta tar täten. Fikar med vindsäcken bakom ryggen strax innan kalfjället. Två skotrar passerar på väg norrut. Resten av turen söderut över fjället går snabbt. Vi struntar i stighudarna och redan vid halv två är vi nere vid bilen efter en härlig utförskörning i lagom lutning. Tömmer det sista i termosarna och kör sedan mot Umeå i det härliga vintervädret.

 

På väg mot Forsavan. Norra Sytertoppen i bakgrunden.Fotograf: Agneta Fries.

 

 

Gammelstugan i Biellojaure. Arne Eriksson hade förvärmt kronstugan. Fotograf: Agneta Fries

 

 

Agneta i stugvärmen!                                                Fotograf: Anna-Lena Axelsson

 

 

Agneta ståfikar i Ånkadalen efter tuff skidpölsning. Fotograf: Anna-Lena Axelsson

 

 

Framme i Forsavan. Fotograf: Anna-Lena Axelsson