Hej!

 

Jag måste berätta om en fin korttur jag gjorde i Vindelfjällen fredagen den 12 oktober 2007.

 

Vi hade haft möte om fjällrävsprojetet i Geunja vid Lill Tjulträsket. Mina kollegor åkte båt med Mikael Vinka tillbaka till Tjulträskparkeringen. Jag valde att gå över fjället tillbaka. Från Geunja gick jag rakt N upp på kalfjället. Det var några grader kallt, isen har lagt sig på Lill Tjulträsket. Sjön är så grund att den fryser mycket snabbt på hösten.

 

Jag kom upp på kullarna något väster om Tjårro och följde sedan kalfjället Ö mot Gaisatj. På fjället var det några cm snö och hårt i backen. Överallt fanns lämmel- och andra gnagarspår. Jag överdriver inte när jag säger att varje kvadratmeter hade lämmelspår. Under promenaden, som tog ca 2 timmar, såg jag ca 20 lämlar kuta iväg under snöflak eller ner i vegetatioen.

 

Vid Gaisatj blev jag upprörd över alla de 4-hjulingspår som rennäringen lämnar efter sig. Särskilt på våta marker blir spåren fula och utbredda. Förvisso är rennäringen ett delsyfte i reservatsbeslutet men problemen med terrängkörning hade man nog inte förutsett i reservatsbestutet från 1974. Det gläder mig att nu bland annat Rans sameby arbetar med terrängköringsplaner för att minska problemen med körskador.

 

Tomas Staafjord, reservatsförvaltare

 

Fotograf: Tomas Staafjord

 

 

Fotograf: Tomas Staafjord

 

 

Fotograf: Tomas Staafjord

 

 

Fotograf: Tomas Staafjord