Välkommen till Vitnjul västra!

 

Stuga som ligger mycket vackert i fjällbjörkskog vid Vindelälven 1-2 dagsetapper uppströms Ammarnäs. Den första stugan och ett stall byggdes i Vitnjul 1893. Den skulle användas som övernattningsstuga under Ammarnäsbornas handelsresor till Norge. Stallet renoverades 1978 men stugan revs på 1960-talet då den nuvarande stugan byggdes. 

 

Koordinat: RT 90: X 7338976  Y 1509167                              

Koordinat: SWEREF N 7337018 E 545476

 

Säkerhetsutrymme: Stugan är öppen.

 

Stugan: Vitnjulstugan har 4 bäddar i stora rummet och 2 i lilla rummet (låst). Det finns nödtelefon.

 

Skötsel: Länsstyrelsen sköter Vitnjulstugan med egen personal (naturbevakare) och via skötselavtal med Destination Ammarnäs. Minst en gång per år städas stugan grundligt.

 

Utflykt: Vid stugan finns en bro över Vindelälven och härifrån kan man bege sig på toppbestigning till Slieruotjåhkka och Ruepsgájssie. I området finns ultrabasiska bergarter och en intressant flora t.ex. rikligt av den sällsynta Polargröe Poa artica. På sluttningarna av Vignjaltjåhkka bakom Vitjulstugan växer lapsk alpros Rhododendron lapponicum.  

 

Betalning: Kostnaden är blygsamma 100:-/natt och person. Kan betalas via SMS eller bankgiro. http://www.vindelfjallen.se/wp-content/uploads/2017/01/info_bet_avg_A4_2015-002.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Underhållskostnaden för Vindelfjällens alla stugor är stor, exempelvis ved. Idag täcker inte statsbidragen den servicenivå och den förväntning som gästerna har i de ca 20 öppna stugor som finns i Vindelfjällens naturreservat. Därför är DIN betalning viktig.

 

Foto: Kurt Åkesson

 

Foto: Kurt Åkesson