Välkommen till Vitnjul östra!

 

Stuga som ligger mycket vackert i fjällbjörkskog vid Vindelälven 1-2 dagsetapper uppströms Ammarnäs. Den första stugan och ett stall byggdes i Vitnjul 1893. Den skulle användas som övernattningsstuga under Ammarnäsbornas handelsresor till Norge samt för lappfogdens bevakning. 2011-2012 återuppfördes Vitnjulstugan på sin ursprungliga plats på samma grund.  

 

Koordinat: RT 90: X 1509540 Y 7338708                              

Koordinat: SWEREF N 7336755 E 545853

 

Säkerhetsutrymme: Stugans farstu är öppen som nödutrymme 2 träbritsar (ingen dyna/madrass) + kamin. I övrigt är stugan låst. 

 

Nyckelsystem: Vitnjul östra är en av stugorna utmed Vindelvaggileden. Stora rummet är låst och nyckel måste kvitteras ut före turen. läs vidare Nyckelsystemet. 

 

Stugan: Vitnjul östra har 6 bäddar och 2 sovlavar i farstun. Bäddarna inne i stugan har madrasser, filtar och kuddar. Ta med påslakan/reselakan eller egen sovsäck. Sovlavarna är träbritsar utan madrass. Stugan är välutrustad med allt du behöver i köket. Vedkaminen  i stugan är liten, plats för en gryta. För matlagning kan det vara bra att ha med sig stormkök eller liknande.

 

Skötsel: Länsstyrelsen sköter Vitnjulstugan med egen personal (naturbevakare) och via skötselavtal med Destination Ammarnäs. Minst en gång per år städas stugan grundligt.

Du som gäst skall också städa efter dig. Städa, diska, vädra, hugga ved. Det är självklarhet för bra fjällfolk. Det är också en säkerhetsfråga. Den som kommer till stugan i nöd, skall snabbt kunna värma sig.

 

Utflykt: Ovanför Vitnjul västra finns en bro över Vindelälven och härifrån kan man bege sig på toppbestigning till Slieruotjåhkka och Ruepsgájssie. I området finns ultrabasiska bergarter och en intressant flora t.ex. rikligt av den sällsynta Polargröe Poa artica. På sluttningarna av Vignjaltjåhkka bakom Vitjulstugan växer lapsk alpros Rhododendron lapponicum.  

 

Betalning: Använd inbetalningskortet som finns i nödutrymmet. Eller så har du redan betalt när du löser ut nyckeln. Länsstyrelsen gör regelbundet kontroll av betalningen. Kostnaden är blygsamma 100:-/natt och person.

 

Underhållskostnaden för Vindelfjällens alla stugor är stor, exempelvis ved. Idag täcker inte statsbidragen den servicenivå och den förväntning som gästerna har i de ca 20 öppna stugor som finns i Vindelfjällens naturreservat. Därför är DIN betalning viktig.

Vitnjulstugan återuppfördes på ursprunglig plats av projeket ”Vandringsturism i Vindelfjällen” 2011-2012.