Sträcka: Umasjö-Tärnasjön.

 

Längd: 20km.

 

Svårighetsgrad: Medelsvår.

 

Typ av led: Statlig led 5. Sommar- vinter och skoterled.

 

Missa inte:


Start: Parkeringen vid Rågkoejohkke.

 

Börja från parkeringen vid Rågkoejohkke. Första biten går leden längs bäcken för att därefter gå upp på fjällheden.

 

I början av juli blommar Krypljung och Fjällgröna vackert
här på det ganska hårda berget. Ett fint ställe att fika på är på kullarna vid de små tjärnarna. Från kullarna får du en vacker utsikt över bergen i Jireskalet dit du är på väg
och det är lite mer vind så du slipper eventuella insekter. Sedan viker leden åter neråt genom ett myrstråk. Efter myrstråken kommer du närmare den vackra Jirajuhkka.

 

På våren blir det en del små vad över bäckarna som rinner in i Jirajuhhka. Innan du slutligen viker upp på berget och kalfjället passerar du bäcken där den gör en djup spektakulär ravin. Längs bäcken syns ofta strömstare.

 

Efter bron väntar en liten brant innan kalfjället. Sedan är det inte långt till Jireskalet och stugan. Ett sista vad kvar över bäcken väntar innan stugan. Väl vid stugan är utsikt in i det trånga skalet vacker. Här övernattar du i 4 bäddsstugan för 100:-/natt. Du får själv ta med mat, ved och husgeråd finns. I sjön finns öring och röding, vilka nappar bra i början av sommaren.

 

På andra sidan skalet ligger den Glimmerskalsstugan, som nyligen blivit renoverad, högt upp på höjden. Här bröt man förr Glimmer. Resterande del av leden går på fjällheden ner mot Tärnasjön. Härifrån kan båtskjuts beställas till Tärnasjöstugan för den som vill fortsätta längs Kungsleden.

Överst i Jireskalet. Foto: Andreas Karlsson

 

 

Jireskalsstugan. Foto: Andreas Karlsson

 

  

Krypljung (Loiseleuria procumbens). Foto: Andreas Karlsson