Sträcka: Ammarnäs-Långflytje.

 

Längd: 6,5 km.

 

Svårighetsgrad:Medel

 

Typ av led: Kungsleden och närled kring Ammarnäs.

 

Missa inte: .

 

Start: Kungsledenparkeringen söder om Ammarnäs.

 

Turen till Långflytje är lämplig för dig som från byn vill komma upp till en vacker utsiktsplats utan att behöva spendera allt för många timmar på vandring. Turen tar sin början vid södra Kungsledsparkeringen och följer sen Kungsleden i ca 800 m innan det är dags att vika av mot vänster mot ”Långflytje 2,5 km (se bilden). Sträckan är totalt 6,5 km mätt från parkeringen och 8,5 km om man går från byn.

 

När man lämnat Kungsleden så blir stigen mindre och bitvis blötare, bra kängor eller stövlar kan vara att rekommendera. Turen går nu till stor del genom skog (först barr- och sen björkskog). Bitvis går vandringen över myrmarker och här kan det finnas både tranbär och hjortron. Efter att ha gått genom skog och över myr kommer man slutligen upp till en avsatts som bjuder på en strålande utsikt över Ammarnäs, sjön Gautsträsk och dess tillhörande deltaområd. Väl uppe vid avsatsen kan den lyckligt lottade även finna rikligt med blåbär, det gäller bara att pricka rätt säsong. Platsen är utmärkt för en fikastund så glöm inte matsäcken. Kom dock ihåg att vara förskitiga vid kanten av avsatsen, barn så väl som vuxna.

 

Området kring Långflytje är bitvis väldigt kalkrikt, vilket kan ses framför allt i floran exempelvis kan man hitta gullbräcka, fjällruta ett flertal orkidéer och fjällskära (Saussurea alpina). Fjällskära som idag är fridlyst, har en god vaniljliknande doft torkades förr och lades med kläder under förvaring. I området växer även fjällkvanne (Angelica archangelica). En väldigt vitamin- och järnrik växt som användes flitigt som födoämne av samerna. Stammen kunde ätas direkt eller så kund gompa tillagas av växten. Gompa tillverkas genom att blad från fjällkvannen kokas, mals, blandats med kärnmjölk för att sen stå och jäsa i ca fem dagar.

 

En annan blomma som är rikligt förekommande i området är torta (Cicerbita alpina) Lokalt benämns tortan ofta ”tolta” vilket ibland ger upp hov till viss förvirring. Tortan, som lokalt även kallas björnkål, är populär födda för älg och även björn. När älgen har betat är tortan tvärt av biten, men om björnen tagit del av tortan så är plantan snarare avsliten och brytpunkten mer fransig. När folk hade kor gående på skogen var även de förtjusta i tortan, men tortan gjorde kvällsmjölken besk. Tortans bismak var dock borta redan till mjölkningen den efterföljande morgonen.

 

Utsikt från Långflytje