Sträcka: Norra Fjällnäs (Siambäcken)-Syterstugan.

 

 Längd: 18 km.

 

 Svårighetsgrad: Relativt lång men lätt vandring/skidåkning.

 

 Typ av led: Statlig led 13. Sommar- och vinterled, skoterled.

 

 Missa inte: De vackra myrarna och fjällbjörkskogarna i NV sluttningen av Njierievtjåhkka och V sluttningen av Bånguonåjvvie.

 

 Start: Den kryssmarkerade skidleden startar i vid Siambäcken, ca 1,5 km öster om Norra Fjällnäs. Längs kryssmarkeringen är även skoterkörning tillåten. Vandringsleden saknar ledstart i Norra Fjällnäs, men är tydligt markerad över fjället till Syterstugan.

 

Skidleden som startar vid Siambäcken ansluter efter några kilometer till den så kallade ”traktorvägen” som Gustav VI Adolf gick efter när han skulle besöka sin stuga i Forsavan. Traktorvägen som startar i Norra Fjällnäs har även varit värdefull för ortsbornas husbehovsfiske i Tärnasjön och är väl synlig längs hela vandringen.

 

 

Från början red kungen och drottningen på varsin häst som stod i ladan i Norra Fjällnäs. Idag använder kungen helikopter. Här gjorde Gustav VI Adolf många arkeologiska fynd från Stenåldern. Från början stiger leden uppåt i några kilometer och du får bra utsikt bakåt mot Ryfjället. Uppe på fjället väntar en hed med enrisbuskar. Det är mycket lättgånget och fin utsikt mot norra Storfjällsmassivet. Passa på att fika innan leden viker neråt mot ån. En fin topptur är att vika av upp på Bånjuonåive. Här får du en milsvid utsikt över Tärnasjön, Syterskalet och bort mot Ammarfjällsmassivet och den branta toppen Suvlåijve.

 

4 km innan du når Forsavan vik av och gå över hängbron. Upp mot norra Storfjället finns spektakulära flytjordsvalkar som uppstår när marken tinar och fryser om vartannat i sluttningen. Syterstugan som drivs av STF har 30 bäddar och är fullutrustade samt har viss försäljning av torrvaror. Se STF:s hemsida för priser och mer info. Det är en relativt lång, men lätt vandring, ett alternativ är att göra den som en 2 dagars tur med stopp i Forsavanstugan.


 

Hängbron över Tärnaån med Syterskalet i bakgrunden Foto:Fjällbotaniska trädgården