Sträcka: Norra Fjällnäs (Siambäcken) – Forsvan.

 

Längd: 14km.

 

Svårighetsgrad: Lätt vandring/skidåkning.

 

Typ av led: Statlig led 13. Sommar- och vinterled.

 

Missa inte: Tärnaån och de fina avorna N om Forsavan.

 

Start: Den kryssmarkerade skidleden startar i vid Siambäcken, ca 1,5 km öster om Norra Fjällnäs. Längs kryssmarkeringen är även skoterkörning tillåten. Vandringsleden saknar ledstart i Norra Fjällnäs, men är tydligt markerad över fjället.

 

Skidleden är ca 16 km och på fjället ovanför Norra Fjällnäs ansluter leden till den så kallade ”traktorvägen” som Gustav VI Adolf gick efter när han skulle besöka sin stuga i Forsavan. Traktorvägen som startar i Norra Fjällnäs har även varit värdefull för ortsbornas husbehovsfiske i Tärnasjön och är väl synlig längs hela vandringen.

 

Från början red kungen och drottningen på varsin häst som stod i ladan i Norra Fjällnäs. Idag använder kungen helikopter. Här gjorde Gustav VI Adolf många arkeologiska fynd från Stenåldern. Från början stiger leden uppåt i några kilometer och du får bra utsikt bakåt mot Ryfjället. Uppe på fjället väntar en hed med enrisbuskar. Det är mycket lättgånget och fin utsikt mot norra Storfjällsmassivet. Passa på att fika innan leden viker neråt mot ån.

 

En fin topptur är att vika av upp på Bånjuonåive. Här får du en milsvid utsikt över Tärnasjön, Syterskalet och bort mot Ammarfjällsmassivet och den branta toppen Suvlåijve.

 

Väl framme i Forsavan är det även väldigt vackert med forsarna och Syterskalet i bakgrunden. Här övernattar du i länsstyrelsens 4 bäddsstuga för 100:-/natt. Betalas in på bankgiro via blankett. Ta en titt på Kungens stuga. Forsavan är ett fint ställe för den fågelintresserade med deltamarkerna i den södra delen av Tärnasjön. Här häckar många vadare.

 

Forsavanstugan. Foto: Stig-Björn Klementsson

 

Länk Forsavanstugan

 

Länk Länsstyrelsens information om stugor i fjällen