Sträcka: AigertstuganServestugan.

Längd: 19km.

Svårighetsgrad: Svår.

Typ av led: Sommar- och vinterled.

Missa inte: Missa inte utsikterna ned Tjulträsket.

 

Leden mellan Aigertstugan och Servestugan är krävande både sommar- och vintertid. Förbered dig. Var utvilad, ordentligt med fika och invänta bra väder. Detta är en av de högsta delarna av Kungsleden.

 

Kryssmarkeringen blir ofta översnöade eller isad vintertid. Men strapatsen har belöningar i form av magiska utsikter och en känsla av att förstå Vindelfjällens storhet. Utmed leden finns två rastskydd för din säkerhet. Vårda dessa nödskydd på bästa sätt, så att din nästa också kan nyttja rastskydden på ett bra sätt.

 

Sommartid är ofta bäckar och vattenhål uttorkade i Vuomatjåhkkas västsluttning. Fyll på vatten i tid. När kalfjället övergår till fjällbjörkskog i samma sluttning så är det inte så många km kvar till Servestugan. Ta dig ändå tid och njut av Servvejuhkes mäktiga vattenfall. En liten stig leder dig ner till den lilla bassängen under fallet.

 

Servestugan ligger i gränszonen mellan fjällbjörkskog och kalfjäll. Sommartid finns spännande myrar och backkärr att utforska. Eller varför inte en vacker tur till kalkrika Givnjuovardduo. 

 

Vid Juovvatjåhkka finns detta fina rastskydd. Foto Mats Nilson

 

 

 

Kärr och myrar kring Servestugan bjuder på spännande fjällbotanik. Foto: Tomas Staafjord

 

 

Vegetationstyper kring Tjulträsket.